15.12.2010 Jitka Rusková, DiS
Češi si holdují v přesolené stravě. Zatímco Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat méně než cca 5 g soli denně (odpovídá maximálně cca 2 300 mg sodíku), sníme podle Českého statistického ústavu 6 kilo soli za rok. Na den tak připadá celých 16,5 g (6 600 mg sodíku) na každého z nás včetně nejmenších dětí!
K podobně alarmujícím výsledkům dospěl i průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku 0-3 roky, který v průběhu května až července zpracovávalo Poradenské centrum Výživa dětí. Již mezi 6 a 12 měsíci věku má podle něj nadbytek sodíku 80 % dětí, 95 % dětí ve věku 1-1,5 roku a děti ještě starší překračovaly doporučené množství sodíku všechny. A nadbytek byl u některých dětí čtyřnásobný!
Doporučená dávka soli a sodíku pro děti je poloviční než pro dospělé. Jejich množství pro děti v různém věku uvádí následující tabulka:
Věk dětí | 4-12 měsíců | 1-3 roky | 4-7 let | 7-10 let | 11-14 let |
Sůl (g/ den) | < 0,5 | 0,5-1 | 1 | 1,15 | 1,25 |
Sodík (mg/ den) | 180 | 300 | 410 | 460 | 510 |
Nadměrný příjem soli (a sodíku) je přitom velmi nežádoucí, a to jak u dospělých, tak u dětí. Je proto vhodné odvyknout si dosolování hotových pokrmů a nekonzumovat potraviny, na kterých je sůl viditelná (např. solené oříšky mají 790 mg sodíku ve 100 g, chipsy 750 mg sodíku ve 100 g, pečivo s krystalky soli). To by ale k dosažení doporučeného množství soli na den stále nestačilo. Neměli bychom to proto přehánět ani s uzeninami, slanými druhy sýrů a tavenými sýry a dochucujícími směsmi. Ty totiž často sůl nebo jinou složku se sodíkem obsahují (například často zmiňovaný glutamát sodný).
Velké množství sodíku se ale může vyskytovat i v takových potravinách, ve kterých bychom jej zřejmě nečekali. Například některé snídaňové cereálie mohou mít téměř 1 000 mg sodíku ve 100 g, na 1 porci pak vychází cca 300 mg sodíku, což je například pro dospělého zhruba polovina doporučeného množství sodíku na den! Vztaženo k dětem ve věkové kategorii 1 - 3 roky to však znamená zhruba dvojnásobné překročení. Zvláštní kapitolou jsou i minerální vody, které mohou obsahovat sodíku více než 1 000 mg v jednom litru. Při vypití většího množství minerální vody tak můžeme množství sodíku přesáhnout také velice snadno.
Ani jiné běžné potraviny na tom nejsou s obsahem sodíku „nejlépe“. Například v jednom běžném rohlíku je sodíku 220 mg, v jednom krajíci pšenično-žitného chleba 370 mg, celozrnný chléb je na tom zhruba stejně, sladký rohlík může obsahovat i více než 550 mg sodíku ve 100 g. Na pozoru je třeba mít se také se sýry. Mezi ty nejslanější patří Balkánský sýr (1300 mg/ 100 g) a obecně tavené sýry (900 mg/ 100 g). Trvanlivý salám má více než 800 mg sodíku ve 100 g, ale o mnoho lépe na tom není ani běžná šunka (750 mg/ 100 g) a ani párky, i když jsou dietní (2 480 mg/ 100 g). Velké množství sodíku může být i v kečupu (1 100 mg/ 100 g) i cereálních sušenkách (330 mg/ 100 g), v jednom hrnku u dětí oblíbeného kakaa 150 mg/100 g.
Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout! Tady je několik jednoduchých, ale velmi efektivních možností, jak toho docílit:
Nepřekračovat množství soli (a sodíku) za den je rozhodně žádoucí. Kromě omezování potravin, na kterých sůl na první pohled patrná nebo těch nejznámějších zdrojů soli, je dobré sledovat informace na obalech výrobků. Mnohé již množství soli nebo sodíku také uvádějí.
02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.
13.02.2014 | Ledvinám udělá dobře čaj ze zlatobýlu, žlučník potěší předjarní půst.
04.02.2014 | Nejčastěji svačí české děti pečivo, sýr a sladkosti.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.